Huskurer vid förkylning

Huskurerna för förkylda småttingar


Citron
Verkar både antiseptiskt och sammandragande . Den stimulerar immunsystemet, dämpar feber och är dessutom fylld med c-vitamin. Citron är bra på alla möjliga sätt mot förkylningar och det finns flera sätt att använde den på:
-Gurgla i citronsaft om man har ont i halsen. (Kanske svårt att gurgla om man är liten, men det gör ju inget om man sväljer det heller!)
-Mot hosta och förkylning : blanda citronsaft, tre kryddnejlikor och honung i varmt vatten.Bra att dricka innan man går och lägger sig.
-Citronfotbad : kläm ur all saften från en citron i en balja varmt vatten. Man kan också riva citronskalet och ha i om man vill. Låt barnet sitta skönt med fötterna i baljan. Täck över med ett badlakan så att inte värmen försvinner. Citronsaften gör så att svullna slemhinnor drar ihop sig och snuvan avtar. Dessutom blir fotbadet en stunds vila för barnet. Torka fötterna och ta på sockor efteråt. Fötterna ska alltid vara varma när man är förkyld.
-Citronomslag. Vira ett bomullstyg fuktat med citronsaft runt underbenen. Det tar ned febern. Byt ungefär efter en timme.

Kålrotssaft med honung
Bra mot hosta! Dela en kålrot mitt itu, gröp ur den till en liten skål och smörj kanterna med en tesked honung. Honungen drar till sig kålsaften och det blir som en hostmedicin i den lilla skålen. Ge barnet en tesked i taget av den.
Honung
Honung är slemlösande och därför bra mot hosta. Den har dessutom antiseptiska egenskaper och hjälper mot diverse åkommor. Obs! Kom ihåg att man inte ska ge honung till barn under ett år! - Blandad med citron eller cidervinäger blir den en lindrande hostmedicin. - Varmt honungste med citron är bra mot förkylning och feber.
-Honung med en tesked hackad timjan i hjälper mot hosta.

Ingefärs-te

Ingefära har en slemlösande effekt och rensar bort infektioner från de nedre luftvägarna. Varmt ingefärste är bra mot förkylningar. I Indien får barnen ingefärste när de har kikhosta.

Morötter
Morot är slemlösande vid hosta och har även den en antiseptisk verkan. Laga morotssoppa genom att koka ett halvt kilo färska morötter i en liter vatten tills de är mjuka. Kör sedan i mixer.

Vatten
Vi består, liksom allt levande, till största delen av vatten. Rätt vätskebalans är en förutsättning för att kroppen ska må bra. Vid feber är det särskilt viktigt att dricka mycket för att undvika uttorkning.

Vitlök
Vitlökssaft är effektivt mot hosta och förkylning. Skär flera klyftor vitlök i tunna skivor, täck dem med honung och låt stå i 2-3 timmar. Honungen drar till sig saft ur vitlöken - ta en tesked av den då och då under dagens lopp.

Gul lök
Mot alla typer av luftvägsinfektioner - hacka en rå lök, droppa honung över och låt stå över natten. Ta en liten sked varannan timme.

Salvia-te och Timjan-te
Bra mot förkylningar och mot hosta.

Mitt bästa huskurstips:
"Ge en överraskningspåse" Jorun Modén är drivande bakom nätverket Nära Föräldraskap och mamma till två döttrar . Här är några av hennes huskurstips som hon och hennes man tar till när barnen blir förkylda:
Dricka: -Milt örtte är populärt hemma hos oss när barnen är förkylda. Vi brukar köpa örter på lösvikt och blanda själva, men det finns också färdigt påste i hälsokostaffärer. Kamomill och citronmeliss är milda örter som passar bra till barn, de kan bidra till att sänka febern och är avslappnande.
Bada: -Blanda i infusion av lavendel, kamomill eller citronmeliss i badvattnet, det ger skön avkoppling.
Bonus: -Vi har en tradition sedan jag själv var liten, att man ger en liten överraskningspåse till det sjuka barnet. Det kan till exempel innehålla en mandarin, en ask med russin och en liten pixiebok . Känslan av att bli ompysslad är kanske den bästa huskuren av alla!

Detta är en artikel från Föräldrar och Barn. Det är inte så dumt att inspireras till att kurera sig på mysiga sätt så här i höst(förkylnings)tider. Den heter egentligen "Huskurer för förkylda småttingar" Men jag är säker på att det funkar lika bra för vuxna :-)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0